Ge bort en studentnalle

Nu är det snart dags för årets studentutspring och vad hade passat bättre än att ge bort en studentnalle till den lycklige studenten.

Vi tänkte även passa på att ge en liten kortfattad bakgrund till studenten och hur firandet har sett ut tidigare. Idag är studenten en vanlig benämning på gymnasieskolornas avslutning men även det efterföljande firandet. Från början så härstammar det från den tid då utbildningen helt enkelt resulterade i en studentexamen. Studentmössan var en betydligt viktigare symbol förr då man bar sina mössor dagligen tills man slutligen hamnade i militären. Idag brukar man oftast bara använda den under själva firandet.

Men åren gick och när man började göra om skolsystemet så blev det helt enkelt som så att den tidigare studentexamen avskaffades helt i Sverige. På grund av det här så avtog firandet och under flera decennier så var studenten en ljummen tillställning utan något speciellt firande. Men under 90-talet började det bli allt vanligare att fira studenten igen och det beror troligtvis på att man gjorde om gymnasieskolan igen och att yrkesprogrammen nu blev inkluderat i den treåriga gymnasieskolan.

Som ni säkert vet så har studenten utvecklats till att bli en av de större tillställningarna i livet och den största i tonåren på grund av att allt färre konfirmeras. Idag har man ofta en studentbal månaden innan studenten och ett ordentligt utspring som ofta efterföljs av en kortege med utsmyckade lastbilsflak som studenterna firar på. När man firat klart med klassen åker man ofta hemåt för att bli firad av släkt och vänner.