Glöm inte bort sista söndagen i maj

Snart är det dags för mors dag, närmare bestämt om fyra dagar är dagen här där alla mödrar sätts på piedestal och höjs mot skyarna. Jag tänkte att jag skulle ge lite bakgrundsfakta om hur denna naturliga högtid uppstod.

Allt startade med amerikanskan Anna Jarvis från Philadelphia. Hon ville hedra sin bortgångna moder på årsdagen. På årsdagen så hölls det en gudstjänst år 1908 med fokus på moderskärlek och betydelsen av en moder. Hon lät pryda kyrkan av den bortgången modern och alla besökare fick vita nejlikor, moderns favoritblomma. Den här minnesvärda dagen från den lilla kyrkan i Philadelphia spreds vidare i resten av USA i rasande tempo. År 1914 så vart det en officiell helgdag i  USA.

Mors dag breder ut sig i Europa mycket senare trots att Storbritannien har under flera hundra år haft en dag som är ganska lik mors dag. Sedan 1600-talet i Storbritannien så har det haft en högtid som kallas “Mothering Sunday” vilket innebär att alla barn som är utflyttade kommer hem den söndagen för att bli ompysslade av sina mödrar.

I Sverige så firades mors dag för första gången 1919. Dock så uppmärksammades det flera decennier senare. Personer som är födda på tidigt 1900-tal firar inte denna dag på samma visa som det görs idag. I Sverige och norden infaller mors dag den sista söndagen i maj. I Finland så är mors dag en flaggdag men inte i Sverige även fast många väljer att flagga på den dagen.

Vad sägs om en fin liten nalle till din käre mor? Hos oss kan du beställa en nalle som vi levererar direkt till din mor med en liten hälsning.