Björn-tema: Läppbjörn

Ja, ni såg rätt! Björn-tema är vad som ligger på agendan och varför? De riktiga, lurviga nallarna börjar vakna ur dess ide och det är dags att lära känna vår olika nallar mer.

läppbjörn

Jag tänkte börja med en av de mer sällsynta arterna som ni bör hålla utkik efter om ni är på väg till Indien, Sri Lanka, Bangladesh, Bhutan eller Nepal. Det är nämligen här läppbjörnen gömmer sig, som nämligen är känd för att vara skygg men en vänlig björn. Som du förstår kan du såklart inte överraska eller skrämma en björn, som de flesta blir läppbjörnen aggressiv som en försvarmekanism om den skulle på något sätt bli tryckt eller uppretad. Så vad ska ni kolla efter när ni letar efter filuren? Läppbjörnen är blir mellan 140 cm och 180 cm med en bredd på 60 till 90 cm. Den har även en liten svans med längden 10 till 12 cm. Det kanske ni inte ska kolla efter direkt, men pälsen är oftast svart med enskilda hår av brun eller grå. Det finns även björnar som kan ha en rödaktig päls. Oftast har den en V alternativt en Y form på bröstet som lägger sig i färgen vit eller gulaktig. Det som kännetecknar läppbjörnen och det som faktiskt gav den dess namn är såklart björnens läppar som ovanligt förstorade.

Glöm inte att kolla upp om du letar efter läppbjörnen i regnskogen, den är väldigt bra på att klättra då de goda myrorna, bina samt frukterna som finns i topparna. Den spenderar däremot inte hela sin tid i träd, för då hade dem missat insekterna och teramiterna på marken vilket dem inte vill! Har du inga problem att vara i skogen på natten kan du se dem mer aktiva då däremot hittar du ingen ute i skogen under en regnperiod. För dina absolut bästa chanser att hitta björnarna, åka till indien och/eller Sri Lanka under juni, juli och augusti. Då är nämligen den vanligaste tiden för fortplantning för läppbjörnen vilket ger dig en stor chans att se två eller tre ungar baloosamtidgt med fullvuxen hona. Är du fortfarande osäker på hur du ska kunna urskilja läppbjörnen, ta en titt i den äldre disneyfilmen Djungelboken och håll utkik efter läppbjörnen Baloo.