Björn-tema: Kragbjörn

Dags för en ny favoritnalle! Jag har valt att delge mig till er om ännu en något sällsynt björn, kallad Kragbjörn eller Asian black bear. kragbjörn2

Precis som det engelska namnet avslöjar så är kragbjörnen i princip helsvart, några få individer har lyckats få en brunaktig färg dock. De kännetecknas främst genom den vitaktiga v-formen på dess bröst och deras krage med betydligt längre hårstrån. Där igenom har den fått sitt namn som ni troligen förstår. Björnen har  stora öron och är 120-180 cm stor. Kragbjörnen lever i skogar i en het, tropisk miljö i Asien som även avslöjas i det engelska namnet. Du kan hitta björnen i Kina, Indien, Pakistan, Japan och Korea.

Du kanske inte ska försöka mata den om du möter den i skogarna men om du vill att den ska gilla dig så kan du mata den med frukt, bär, nötter och ollon. Mycket från växtriket tycker den om men den äter även en del djur som insekter, deras larver  och mindre ryggradsdjur. Den letar efter maten på natten men kan ävenvara aktiv under dagen och under vintern, nej då lägger den sig helst och vilar. Kragbjörnar är inte aggressiva på men tyvärr har ett fåtal faror och till och med dödsfall uppstått troligen på grund av att björnen har blivit provocerat. Man ska aldrig hetsa eller reta upp en björn.

kragbjörn