Kungens patiens – Perfekt för björnjakten

Du har hört om kungen över djungeln förut, och kanske vet du att skogens konung är älgen? Men har du någonsin hört om Kungen patiens? Det är bara ett av alla de roliga kortspel som vi kommer gå igenom idag som passar perfekr för björnjakten.

Kungen patiens

Kungens patiens är ett roligt kortspel där målet är att bygga stegar i stigande ordning efter färg. Det finns många onlineversioner, men om du vill spela det i verkligheten är allt du behöver en kortlek.

Börja med att placera ut åtta kort bredvid varandra, med baksidan nedåt. Placera sedan en ny rad ovanpå denna, men se till att dem första korten fortfarande är synliga. Upprepa tills hela leken är slut. Du bygger stegarna genom svithögar som läggs separat från de åtta andra högarna. Första kortet i varje svithög måste vara ess och sista kund. Du har även fyra platser för parkerade kort. Korten i de åtta högarna får endast ligga varannan färg när du flyttar dem. Du kan flytta ett eller flera kort. Endast kort som ligger längst fram kan flyttas. När du byggt klart alla stegar i svithögen, vinner du!

Pyramid patiens

Förbered spelet med att lägga ett kort på bordet, med framsidan nedåt. Ovanpå detta läggs två kort nedåt igen, en så att första kortet ännu syns, så att en pyramid formas. Upprepa detta tills fram tills raden har sex kort. Den sista raden har sju kort, som denna gången läggs med framsidan uppåt. Resten av korten lägger du i en hög framför dig. Nu börjar spelet. Kolla på det sju översta korten och kalkylera om någon av dessa tillsammans bildar 13. Om det finns, läggs dem i skräphögen. Om något av det nedåtvända korten nu ligger längst fram, vänder du upp detta så att valören syns. Om du inte kan skapa 13 med någon av korten tar du och vänder upp ett kort från högen framför dig. Upprepa tills du har en match. Kungar är värda 13 och går automatiskt till skräphögen. Du vinner genom att få bort pyramiden.

Blomsterträdgårdens patiens

Börja spelet med att lägga upp en rad av sex kort, alla med framsidan uppåt. Lägg sedan sex kort likadant ovanpå dessa, var noga med att de första korten ännu syns. Upprepa tills varje hög har sex kort. Korten som blir över sprider du ut i en rad framför dig med framsidan uppåt. Målet med spelet är att att få alla kort sorterade efter färg och nummer. Du gör dessa högar ovanför de sex andra högarna och måste börja med ess samt avsluta med kung. Om du har ett ess i korten framför dig kan du direkt lägga upp det. För att ta ett ess från en av de sex högarna krävs det att esset ligger längst fram. Resten av spelet går ut på att försöka flytta upp korten med hjälp av arbetskorten. När alla högar är byggda har du vunnit.

Ensam är ibland bäst

Medan det är trevligt att spela kort med andra, kan det också vara skönt att ibland ha en stund för dig själv och inte behöva tänka på något annat än korten framför dig. Patiens är ett utmärkt sätt att slappna av, och även om du inte alltid vinner är det ändå roligt!