Vem är Pacman?

Man säger ju att kärt barn har många namn, men så är inte alltid fallet. Ibland har vårt mest älskade barn bara ett namn och så är fallet med Pacman.

Arkadspelet Pacman är ett av de mest ikoniska spelen genom tiderna. Pacman är ett actionspel som går ut på att äta sig igenom en labyrint medan man undviker att krocka med ett av de fyra spökena som jagar dig. När du har ätit klart labyrinten kommer du till nästa nivå.

Pacmans historia

Pacman skapades under 1980 talet i Japan och var ursprungligen kallad Puck man. Spelet började utvecklas 1979 av ett litet team på nio personer, under ledning av Toru Iwatani, som ville skapa ett spel som tilltalar både män och kvinnor. Iwatani har sagt att Pacmans form kommer från en pizza som saknar en bit, men att han även fick inspiration från den japanska popkultur figuren “munnen”. Spelet utvecklades under fem månader, vilket för den tiden räknades som en väldigt lång tid, och succén var omedelbar. Detta ledde till flera uppföljare, en tv-serie och även några låtar. Spelet har vunnit många priser och har även kallats “Det bästa spelet genom tiderna”.

Pacman är också sett som ett av de mest inflytelserika spelen genom tiderna, då de etablerade “jagad i labyrint” genren och det första spelet med med power-ups. Att spökena kunde anpassa sig till spelarens rörelse och ändra väg på grund av detta var också något man inte hade sett förut och anses revolutionerande. Innan Pacman kom, var arkadhallarna fyllda med rymd-skjutspel, men med Pacmans ankomst växte intresset av så kallade “karaktärsledda” spel, som bland annat Donkey Kong och Frogger.

Pacman feber

Pacman var som sagt populär tack vare dess icke våldsamma natur och söta, pajformade huvudkaraktär. 1982 var det uppskattat att 30 miljoner amerikanerna spenderade 8 miljoner dollar per vecka, på att spela Pacman. Varenda arkad hade minst en pacmanmaskin och vuxna såväl som tonåringar flockades omkring dem. Det gick så långt att en del amerikanska städer fick sätta in regulationer och begränsa spelet, bland annat genom att sätta en åldersgräns på 21 år, medan andra tog bort spelet helt.

Kvinnlig Pacman?

Pacman var otroligt populärt och det skulle dröja innan febern dog ned. Redan under det första året fanns det många spin-off spel som släpptes, och inte bara av Pacman skaparna själva. Ett av de här spelen är Ms. Pacman. Ms. Pacman är en av de mest populära pacmanspelen och dök upp redan 1981. Spelet var skapat av samma företag som först godkände försäljningen av original Pacman i USA, och blev så populärt att skaparna till sist gjorde det till ett officiellt spel.

Pacman idag

Idag är det svårt att hitta någon som inte har hört om Pacman. Alla känner igen den gula lilla blobben och spökena. Det är ett ikoniskt spel som har påverkat spelvärlden något otroligt mycket och var det första av sitt slag. Medan vi idag ser många spel som kan tyckas vara mer imponerande än Pacman, var det för sin tid mycket nyskapande och därför tycker vi att Pacman förtjänar sin plats som kung över alla spel.