Pandan: Kinas magiska björn

Pandan är en björn som lever i Kina. Den har svart och vit päls och är väldigt söt. Pandan är en nationell symbol för Kina, och den är också ett av de mest populära djuren i världen. Pandan är väldigt snäll och blyg, men den är också väldigt stark. Panda kan klättra i träd och på stenar och de kan också simma.

Pandan är en utrotningshotad art, men den kinesiska regeringen gör allt den kan för att skydda dessa unika och fantastiska djur. Det finns nu över 1 800 pandor som lever i fångenskap i Kina, och antalet ökar varje år.

Om du någonsin får chansen att se en av dessa magiska varelser så är du väldigt lyckligt lottad, det är som att få alla rätt på stryktipset. På tal om stryktipset, kom ihåg att kolla in https://rätta.net/ för att rätta din spelkupong.

Intressanta fakta:

-Det vetenskapliga namnet på pandan är “ailuropoda melanoleuca”, vilket betyder “svartvit kattfot”.

-Pandor föds rosa, och de börjar först bli rosa och vit när den är ungefär två veckor gammal.

-Pandor har sex tår på varje fot, men de använder bara fem av dem för att gå.

-Pandor äter bambu, som är en sorts gräs. De äter upp till 12 kilo bambu varje dag!

-En pandas mage är ungefär lika stor som en mänsklig knytnäve.

-Pandor kan leva upp till 20 år i fångenskap och upp till 30 år i det vilda.

-Den första pandan som föddes i fångenskap var “Chun Chun”, som föddes i Kina 1963.

-Den största pandan i världen är en hane som heter Xiang Xiang, som väger över 220 kilo.

-Den minsta pandan i världen är en hona som heter Zhen Zhen och som bara väger cirka 80 kilo.

-Pandor är vanligtvis blyga i närheten av människor, men ibland kan de vara mycket lekfulla.

Bevarande av pandor

Pandan är en utrotningshotad art och det finns bara cirka 1 600 pandor kvar i det vilda. Pandor jagas för sin päls, och deras livsmiljö förstörs av människan. Den kinesiska regeringen arbetar dock hårt för att skydda pandan, och många människor runt om i världen hjälper till för att rädda detta fantastiska djur.

Hur kan jag hjälpa till att rädda pandor?

Om du vill hjälpa pandorna kan du donera till organisationer som arbetar för att rädda dem. Du kan också lära dig mer om dessa djur och sprida informationen till dina vänner och din familj. Kom ihåg att varje liten bit hjälper!

Vad äter pandor?

Pandor är köttätare, men de äter mest bambu. De äter omkring 12 % av sin kroppsvikt i bambu varje dag! Bambu är mycket den är hård, så pandor måste ägna mycket tid åt att tugga den.

Var bor pandor?

Pandor bor i bergen i centrala Kina. De tillbringar den mesta tiden i bambuskogar Vad gör den kinesiska regeringen för att skydda pandor?

Den kinesiska regeringen har inrättat många naturreservat för pandor. De har också gjort det olagligt att jaga pandor. Regeringen arbetar också med återbeskogningsprojekt för att förbättra pandornas livsmiljö.

 

Sammanfattning

Pandor är mycket intressanta djur och det finns fortfarande mycket vi inte vet om dem. Vi vet dock att de är fantastiska varelser som förtjänar vårt skydd. Vi hoppas att vi genom bevarandeinsatser kan se till att pandor kommer att finnas kvar i många generationer framöver.