Gosedjursutställnning i Mölndals stadsmuséum

nalle.2

Under slutet på maj detta år så startade muséet i Mölndal en utställning som består av gamla och ”söndergosade” gosedjur. Innan start hade de en insamling där de som ville låna ut eller skänka bort kunde bidra med sina långvariga bomullsfyllda vänner. Utställningen heter “Gosedjur – en mjuk utställning i en hård tid.” Idéen till utställningen har funnits länge enligt projektledaren Birgitta Martinius. Eftersom det också kommer in en del yngre besökare så har efterfrågan varit stor om en utställning med just gosedjur. De kunde nämligen lämna önskemål vad en kommande utställning skulle handla om och då kom många förslag in om just nallar och gosedjur. Projektledaren uttryckte sig också på så sätt att gosedjur inte bara är gosedjur utan även bibehåller minnen, det är vänner som gett oss trygghet genom tiderna, och även de begreppen tas upp under utställningen.

Förutom att visa upp gosedjur finns det då och nu bilder på ägarna med sina gosedjur samt intervjuer där folk får berätta om sig och sitt gosedjur och vad det har för betydelse. Gosedjuren är nästan som fotografier, de tar oss tillbaka i tiden när vi var små som när vi väl fick dem, hur viktigt det var att de fick en speciell plats i sängen och så vidare.

Museets specifika efterfrågan var riktigt sönderälskade gosedjur för att kunna skapa ett fotoprojekt där bland annat ett är just då och nu – temat. De som har kvar sina gosedjur samt om det fanns foton på dem när de precis förenats och när de blivit äldre.

Vi tycker att detta är ett fantastiskt projekt som fler museum borde göra för att uppmärksamma vikten av våra mjuka kompisar. Bakom varje gosedjur så finns en historia och så mycket minnen för den som ägde det. Alla vi har gosedjur och alla har gett dem namn och ni vet vad man brukar säga, när de något eller något väl har fått ett namn är den eller det svårt att släppa.