3 år sedan de regna Nallebjörnar över Minsk

cropped-para.jpg

 

På lördag är det 3 år sedan reklambyrån Studio Total släppte ner 1000 nallebjörnar över Minsk. Samtliga nallebjörnar bar en skylt som krävde yttrandefrihet för de ukrainska folket. Det är inte första gången som den omtalade reklambyrån Studio Total hamnar i rampljuset. För ett par år sedan var det även samma reklambyrå som stod bakom Gudrun Schymans omtalade pengabål där det eldades upp hundratusen kronor.

Syftet med hela kuppen är att de vill uppmuntra till yttrandefrihet i Vitryssland. Tidigt under morgon så släpptes det över 1 000 nallebjörnar från ett flygplan. Nallarna bar fallskärm och höll i en skyllt där det stod ett budskap. Sakta men säkert seglade de ner mot marken. Planet saknade tillstånd att flyga i Vitryskt luftrum och hade de gått riktigt illa så hade planet kunnat skjuts ner av den vitryska flygvapnet. Det var en risk som var värd att ta för att uppmärksamma förhållandena i Europas sista diktatur.  Planeringen till den omtalade kuppen tog mer än ett år. Kampanjen stödjer grupper som Charter 97 och Tell the Truth som både jobbar för yttrandefrihet i Vitryssland.

Tilltaget i sig är ett väldigt intressant med tanke på att Nallebjörnar i sig är väldigt fredsfulla varelser som inte vill någon ont. Jag tror inte ens en diktatur ser nallebjörnar som ett hot. Därför känns hela tilltaget väldigt lekfullt men samtidigt kommer nallebjörnen bärande på väldigt starka ord och viktigt budskap därför ger själva kuppen en bra effekt. Dessutom har barnen som inte har en nalle i Minsk chansen att få en nalle. Jag hoppas att vi ser flera sådan här härliga kupper runt om i världen där människor öde och förhållande är bedrövliga.