15 fantastiska fakta om björnar

Björnar är fantastiska djur. De är ett av världens största rovdjur på land och kan väga upp till 1 500 kilo. De är också otroligt starka och kan bryta sig igenom flera centimeter tjock is för att få tag på sin mat. Trots sin storlek och styrka är björnarna också mycket smidiga och kan klättra i träd och springa upp till 80 kilometer i timmen. Att se en björn i verkligheten är som att vinna på lotto. Har du sett en björn och känner att du har turen på din sida? Varför inte spela på lotto eller keno och kika in lottoresultat online eller kenoresultat online för att se om du har vunnit även där!

Nedan hittar du 10 fantastiska fakta om björnar

1. Björnar finns på alla kontinenter utom Antarktis.

2. Det finns åtta olika björnarter, däribland isbjörn, brunbjörn, svartbjörn och asiatisk svartbjörn.

3. Björnar lever vanligtvis i 20-30 år i det vilda, men vissa björnar i fångenskap har blivit kända för att nå en ålder av 50 år.

4. Den största björnen som någonsin har registrerats var en isbjörnshane som vägde 2 209 kg.

5. Den minsta björnen är solbjörnen som väger mellan 60 och 140 kg och finns i Sydostasien.

6. Björnar föds blinda och utan päls. De väger endast cirka 500 gram vid födseln.

7. björnhonor får vanligtvis bara en till tre ungar i taget.

8. Ungarna stannar hos sina mödrar i ungefär två år innan de ger sig iväg på egen hand.

9. Björnarna är oftast aktiva på natten, även om isbjörnarna kan vara aktiva på dagen under sommaren när det är solsken dygnet runt.

10. Björnar är goda simmare och kan simma upp till 10 kilometer i timmen. Vissa björnar, till exempel isbjörnar, sover till och med i vattnet för att hålla sig svala på sommaren.

11. Även om de flesta björnar är ensamma djur, samlas vissa, t.ex. grizzlybjörnar, i grupper som kallas “sleuths” under sommarmånaderna för att äta och para sig.

12. Björnarna äter vanligtvis frukt, nötter, rötter, insekter och små däggdjur. Vissa björnar, som isbjörnar och grizzlybjörnar, äter även fisk och kött.

13. Björnar har ett utmärkt luktsinne som de använder för att hitta mat och undvika faror.

14. Björnar går i dvala under vintermånaderna när det är ont om mat. Under denna tid saktar deras hjärtfrekvens ner från 100 slag per minut till endast 10 slag per minut och de kan förlora upp till en tredjedel av sin kroppsvikt.

15. Även om de är stora och starka björnar är ofta rädda för människor och undviker oftast att komma i kontakt med oss. Om de känner sig hotade eller trängda i ett hörn kan de dock vara farliga och har varit kända för att attackera och döda människor.

Sammanfattning

Björnar är några av de mest fascinerande djuren på jorden. De kan väga upp till 1 500 kilo och leva i upp till 30 år i det vilda. Björnar finns på alla kontinenter utom Antarktis och det finns åtta olika arter, däribland isbjörnar, brunbjörnar och svartbjörnar. Björnar föds blinda och utan päls och stannar hos sin mamma i ungefär två år innan de ger sig av på egen hand. Björnar är vanligtvis aktiva på natten, men isbjörnar kan vara aktiva på dagen under sommaren när solen skiner dygnet runt. Björnar är goda simmare och kan simma upp till 10 kilometer i timmen.