Couronne regler

Den här guiden är framtagen för dig som vill lära dig allt om det populära brädspelet Couronne! Oavsett om du vill lära dig om grunderna i spelet eller vill ha en uppdatering av reglerna, har du kommit rätt. Här finns all information du behöver för att kunna njuta av detta lättsamma, roliga och familjevänliga brädspel. Kom igång med vår steg-för-steg guide här nedan eller läs mer om spelet på Favoritlistan.

Vad är Couronne

Couronne är ett biljardliknande brädspel för två till fyra spelare. Spelet går ut på att slå ner alla ringar av sin färg i någon av de fyra hörnskålarna på brädet. Till hjälp har man ett typ av träskaft som man använder för att stöta ringarna. För att stöta de ringar som man vill slå ner i hörnskålarna används en svart så kallad stötring. Brädet och dess spelplan är strukturerad med utritade linjer och cirklar, vilket man i enlighet med spelreglerna måste förhålla sig till.

Couronne är mycket lätt att lära och ett roligt spel som passar både för nybörjare och erfarna spelare. Det är ett utmärkt sätt att tillbringa kvalitetstid med vänner och familj, och passar såväl barn som vuxna, eftersom spelet inte tar alltför lång tid att slutföra.

Couronne kan spelas både på ett fysiskt bräde och online. Online finns det en mängd olika versioner av spelet, med olika regler och nivåer av svårighet. Glöm inte att det är viktigt med spelpauser när du spelar online. Framförallt om du satsar pengar och känner att det är svårt att kontrollera ditt spelande.

Couronne regler

Reglerna i Couronne är enkla! Tävlingen spelas mellan två lag och vinnaren i spelet är det lag som får ner alla sina ringar först i hörnskålarna.

Spelplanen – i form av en kvadrat – består av fyra hål i varje hörn. Hålen eller hörnskålarna fungerar som mål, likt biljard, där ringarna avses hamna. Varje lag har en uppsättning på 9-15 (antal spelringar varierar beroende på individuella spelval) ringar i en särskild färg, vilka man tävlar om att stöta ner före det andra laget.

Linjerna och cirklarna på spelplanen har olika betydelser. Cirkeln i mitten är en markering för starten men också för speciella placeringar som ibland måste göras under spelets gång. Vid starten läggs alla 18-30 ringar samlade för att sedan, av det lag som börjar, stötas och spridas ut på spelplanen.

Den kvadratiska linjen markerar var man stöter ifrån. Varje lag väljer en sida av spelplanen och kommer vara bundna till startlinjen på denna sida. Det är härifrån laget kommer göra alla sina stötar med hjälp av stötringen. När man stöter är det viktigt att störningen placeras så att linjen syns genom hålet på ringen. Alternativt att den placeras i någon utav de små cirklarna i hörnorna, på lagets sida av spelplanen.

Varje gång du lyckas stöta ner en ring i hörnskålen, är det åter din tur. Turen går först över till andra laget när du inte lyckas stöta en ring hela vägen ner i någon av hörnskålarna.

Straff och bommar i Couronne

Det finns en del missar som lätt kan göras när man spelar Couronne. För att spelet ska vara roligt är det viktigt att rättvist döma alla drag och stötar lika för båda lagen. Här listar vi de vanligaste bommarna och vilka straff som följer:

  1. Om du råkar stöta ner motståndarlagets ring/ringar i en hörnskål får de tillgodoräkna sig denna poäng. Undvik därför i största möjliga mån att stöta ner andra lagets ringar. På detta vis ger du bort poäng.
  1. Om stötringen råkar stötas ner i en hörnskål. Då måste du ta upp en av dina ringar från en hörnskål. Dessutom får motståndarlaget placera denna på valfri plats i cirkeln på mitten av spelplanen.
  1. Om du råkar stöta en ring av din egen färg utanför spelplanen. Då får motståndaren placera denna någonstans i mittcirkeln.
  1. Om du råkar slå stötringen utanför spelplanen. Då får motståndaren ta upp en av dina ringar ur en hörnskål och placera den någonstans i mittcirkeln.
  1. Om du råkar slå motståndarens ring utanför spelplanen. Då ska ringen placeras i mittcirkeln, närmast den plats och riktning som ringen stöttes ut från spelplanen.
  1. Varje gång du råkar stöta ringarna likt exemplen ovan förlorar du rätten till nästa stöt. Du får alltså stå över en stöt medan motståndaren får turen.